E2y

Hoe je de ziekte van Cushing te identificeren in een paard of pony

Cushing wordt meestal veroorzaakt door een tumor genaamd adenoom dat de hypofyse groeit. De hypofyse ligt aan de basis van de hersenen, nabij de hypothalamus die de lichaamstemperatuur reguleert. Als de tumor groeit, kan het invloed hebben op de hypothalamus en de druk op het. Hierdoor is de lichaamstemperatuur veranderd en door deze fysieke veranderingen gaan optreden. De ziekte van Cushing is niet alleen te vinden bij de mens, maar kan ook invloed hebben op paarden en pony's zo jong als 8 jaar oud. Cushing's ziekte die de paarden beïnvloedt is algemeen bekend als Equine Cushing Disease.

Hoe je de ziekte van Cushing te identificeren in een paard of pony. Observeer voor tekenen van stoornissen in uw paard.
Hoe je de ziekte van Cushing te identificeren in een paard of pony. Observeer voor tekenen van stoornissen in uw paard.

Hier zijn een aantal manieren over hoe je de ziekte van Cushing te identificeren in een paard of een pony:

  • Observeer voor tekenen van stoornissen in uw paard. Meestal, een paard met Equine Cushing Disease heeft omvangrijk en dikke haren die zijn saai en lusteloos. Deze haren niet werpen zelfs als de omgeving hete, vooral in de zomer. Normaal gesproken zal een paard stal haar als het een hete zomer. Dit probleem is te wijten aan de gewijzigde toestand in het lichaam door de druk in de hypothalamus die de lichaamstemperatuur reguleert.
  • Observeren lichaam van het paard. Als vetten het paard abnormaal hoofdzakelijk verdeeld in het centrale deel van het lichaam, waarbij de benen dun en zwak is, kan dit wijzen op ziekte van Cushing zijn. Meestal de buik is groot en het lichaam rond als het wordt aangetast door de ziekte. In het ergste geval kan zelfs de benen verzwakt tot een punt dat het paard niet meer opstaan en steunen zijn lichaam door een gebrek aan sterkte in de benen.
  • Een paard met de ziekte van Cushing drinkt meer water dan de gebruikelijke. Normaliter intake een paard van water is ongeveer 5 tot 8 liter per dag, maar een paard met de ziekte van Cushing drinkt tot 20 liter per dag. Dit komt door de veranderde lichaamstemperatuur van het paard. In plaats van deze, het paard urineert ook vaker dan de gebruikelijke. Overmatig urineren kan zwakte in een paard veroorzaken en kan de reden van zijn lusteloosheid zijn.
  • Observeer voor andere tekenen en symptomen, zoals de griep. Als een paard heeft een ziekte van Cushing, wordt het immuunsysteem sterk beïnvloed. Hierdoor is het paard zeer gevoelig voor andere ziekten en aandoeningen en zelfs verkoudheid kan dodelijk zijn indien het niet wordt herkend en behandeld.
  • Bel dan onmiddellijk de dierenarts als u de ziekte van Cushing bij een paard vermoeden. Andere bepaalde ziekten hebben ook dezelfde symptomen van de Equine Cushing Disease zoals paarden metabool syndroom of insulineweerstand ziekten.

Wees altijd alert op eventuele afwijkingen in uw paarden of andere dieren ook. Vroege opsporing en behandeling heeft een goede prognose, terwijl vertraagde behandeling kan onherstelbare schade of zelfs de dood veroorzaken. Echter, voorkomen is nog altijd beter dan genezen dus het is beter om ervoor te zorgen dat uw paard gezond te blijven door het nemen van goede zorg van hen.